Kandidaat-huurders: Nieuwe wetgeving sociale huur vanaf 1 januari 2020 

Vanaf 1 januari 2020 zijn er nieuwe regels als je een sociale woning huurt. Sommige veranderingen zijn ook voor jou als kandidaat-huurder belangrijk. SVK Webra somt voor jou de belangrijkste wijzigingen op.

Voorwaarden om een sociale huurwoning te huren

Om een woning te kunnen huren, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze voorwaarden enkel voor:

de toekomstige referentiehuurder

en de persoon die hiermee gehuwd is, er wettelijk mee samenwoont of er de feitelijke partner van is én mee in de sociale woning komt wonen

Regels rond inkomen

Vanaf 1 januari 2020 kijken we alleen nog naar het inkomen van het meest recente aanslagbiljet van de personen hierboven. We kijken ook na of je dat jaar nog andere inkomsten ontving, zoals bijvoorbeeld een leefloon. Met het inkomen van de andere gezinsleden houden we geen rekening.

Regels rond eigendom

Je mag helemaal geen woning of bouwgrond meer bezitten, niet in België en niet in het buitenland. Zelfs als je maar een paar procent volle eigendom of vruchtgebruik bezit, mag dit niet. Je mag ook geen woning of bouwgrond in erfpacht of opstal hebben of gegeven hebben. Ook als je een woning of bouwgrond in vruchtgebruik gaf, kom je niet langer in aanmerking.

Kreeg je een woning of bouwgrond, bijvoorbeeld door een erfenis, of heb je een eigendom met je ex-partner, dan zijn er uitzonderingen mogelijk. Heb je hierover vragen, contacteer ons dan via brief: SVK Webra, Brusselsesteenweg 191, 1730 Asse of e-mail: administratie@webra.be .

Als je niet akkoord gaat met een beslissing

Ben je het niet eens met een beslissing die we over jou of je dossier nemen? Dan kan je de beslissing laten nakijken door de Afdeling Toezicht van Wonen-Vlaanderen, Havenlaan 88 bus 22, 1000 Brussel. Je moet dit doen binnen de 30 dagen nadat we de beslissing aan jou melden.

Bescherming van jouw gegevens

Wanneer je een huurovereenkomst tekent, bezorgen we je een document over het gebruik en de bescherming van je persoonsgegevens.

Heb je nog vragen over deze veranderingen?

Aarzel dan niet om ons te contacteren via via brief: SVK Webra, Brusselsesteenweg 191, 1730 Asse of e-mail: administratie@webra.be .